Продължете към съдържанието

Едно такова… Минзухарено!

Пролет пукна, ние – не!

Честита първа пролет, Хаймани!
Нека тази сезон ви донесе свежи идеи, нови цели и безкрайни възможности за общуване и споделеност. А всеки ден ви усмихва с красиви моменти и вдъхновяващи истории.
Не знам за вас, но мен този ден винаги много ме е зареждал. Все пак живея с идеята, че има само три празника – Нова година, първа пролет и всеки ден. Или както казва Кольо – „Пак ли повод си търсим?“. Ами… Защо пък не!

Тази сутрин се събудих с настройката, че е първа пролет и цял ден ще бъда бяла и добра. Незнайно защо ми изплува мисълта за една девойка, която много обича минзухари. Ама до степен такава, че специално си организира излизане в гората, когато цъфнат. Да снима. Защото няма нищо по-дразнещо от обикаляща горите буля, отъргала барабар с луковицата, де що цъфнало цвеКе има из поляната! Честно, вас дразни ли ви или проблема е в моя телевизор?


Името


Между сутрешното кафе и спомените с тази девойка ми стана едно такова… минзухарено. И се замислих от къде на това толкова нежно цвете са му лепнали такова име. Минзухар? Както казва Венетка с леко притеснение в очите – усещам, че пак ще задълбаеш. Естествено задълбах!
Даже много задълбах, докато кандисам, че идва от кюрдски и означава „пробуждане“. Логично ми се стори, защото е сред първите пролетни цветя и се смята за цвете на гръцката богиня на зората Еос (Аврора в римската).

Нямам претенцията да съм безгрешна по отношение на етимологията, така че ако има някой, който е по-запознат, ще се радвам да сподели. Доста порових как го наричат съседите и се оказа, че при почти всички Балкански народи е крокус – от латински crocus. Ние естествено сме уникални! Обичам тази страна!
От където и да идва името, Минзухарите са едни от най-чаровните пролетни цветя, предвестници на хубавото и топло време.


Легендата


Има няколко легенди, свързани с тях, като повечето са свързани с гръцката митология.
Най-популярната гласи, че Крокус бил красив младеж (каквито впрочем са всички младежи в гръцката митология), който се влюбил в нимфата Смилакс (ама, естествено, че и тя била приказно красива!). Известно време тези двамата били лудо влюбени и си живели щастливо и без скандали, но… Винаги има НО! В един момент Смилакс се отегчила, задушила от завладяващата любов на Крокус. Осъзнала, че нещастника изсмуква живота от вените ѝ и я кара да върви срещу себе си. Както казва една приятелка „Ех, как се променят мъжете! В един момент си луда по него, в следващият не можеш да го търпиш!“.

Crocus and Smilax – printed by Sebastian Mabre-Cramoisy 1676


Нимфата решила, че има право на собственото си щастие и поискала да се разделят, но тъй като Крокус не можел да я остави, той не спирал да я преследва. Ммм да! Някои мъже просто не знаят кога да спрат! Тогава Смилакс постъпила като истинска жена – ядосала му се и го омагьосала! Ако това не беше гръцка митология, най-вероятно щеше да е в нещо гадно и нелицеприятно, но понеже е… го превърнала в красиво цвете, което на всичкото отгоре символизира неумиращата страст. И това, ако не е история за първа пролет, не знам кое да е!


Слънчево да ви е!Тръгвам, че закъснявам за работа! И ви пожелавам да сте като минзухари – да имате куража да пробивате ледове и снегове, за да обагрите света около вас в ярки цветове. Да носите радост, свежест и бодро настроение на всеки, който ви срещне в първите пролетни дни…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *