Продължете към съдържанието

Станислава: Смело сърце и златни ръце

С тази очарователна девойка ни запозна Геша (онзи, дето е вечно гладен).
Тя се казва Станислава, от Варна е и… шие! По 12 часа на ден.

Шевици.
Традиционни български шевици!
В предварителния ни разговор ми каза, че „Ако не го прави се чувства супер не полезна. Защото това я зарежда.“.
Шокиращо, нали! Все още имало и такива момичета, които могат да въртят иглата. Признавам си, гледам на нея с особено благоговение. Сложете си ръката на сърцето и се замислете, колко момичета познавате, които могат не просто да направят разлика между Елбетица и Крилат двоен маказ, ами и на всичкото отгоре да могат да го избродират върху дамска чанта?
И понеже Геша е най-добрият приятел на Съни, а както знаем, никой не ни познава по-добре от приятелите ни, го помолих да ми я опише няколко изречения. Той ми каза това…

Един изключително силен и борбен човек, който не севежда глава пред трудностите. От нея научих едно: „Никога не се предавай“. С каквото и да се захване го прави с любов и удоволствие. И има страхотно чувство за хумор!

Представи се на кратко.

Казвам се Станислава, на кратко Съни, Стъни, Сънко или Сънейй 🤭 и се обръщам на всичките 🤪 ! От най-хубавият Морски град – ВарнЪ ❤️!

Разкажи ни за това, което правиш. Как се запали? Има ли някой – баба, леля или пък майка ти, някой конкретен човек, който ти предаде тази любов?

Като малка винаги обичах да си майсторя нещо, предпочитах чука с пироните и клещи пред прахосмукачката 🤷‍♀️ , ама и последното го умеех до съвършенство! Мисля, че съм наследила това от едната ми баба, която е починала преди да се родя, но имам прекрасни кърпи, които тя е везала. За голям период от време бях спряла с това ми творческо амплоа – да майсторя нещо, тъй като бях твърде ангажирана на работа. Случи се така, че поради здравословен проблем, трябваше да си остана в къщи за доооооста дълъг период от време. Винаги съм харесвала шевиците, но нямах смелост да започна да везам. Един ден събрах смелост и се “хванах на хорото” и тъй се хванах, че до края на живота си нещЪ сЪ пуснЪ! Започнах да си свалям модели за шевици от интернет групи. В началото започнах с шевици в рамка, преминах през бижута с шевици, книгоразделители и така до красиви чанти, и тениски с шевици! Предстои ми да направя и уникално красива бяла ленена рокля с македонска шевица, но това е проект, който още ми узрява в главата.

Началото…
Лесно ли се научи? Имаше ли моменти, в които ти идваше да хвърлиш иглата? Как си подбираш материали, модели?

Аз съм самоука, гледам видеа на везбарки, които са майсторки, но имам още много да уча! Първата ми шевица беше точно преди две години и символизира Богородица, уших я (уших, а не извезах, защото не съм майстор везбар, а малък учещ се чирак) в много важен за мен момент! Материалите си ги набавям от кинкалерии. Моделите в началото намирах от интернет пространството, а в последствие започнах и да си купувам.

Богородица
Вдъхновението от къде идва?

Постоянно търся и издирвам автентични носии от интернет пространството от където си изваждам моделите, които в последствие използвам за чанти, бижута или шевици в рамка за подарък. Както и книги с везба. Телефона ми е пълен със снимки на носии и шевици от най-различни региони.

В българските шевици са преплетени изключително много символика и скрит смисъл. Натоварени са с вярвания, надежди, окултност – векове на трупани познания за Вселената. Отделни родове са имали свои собствени шевици. Ти имаш ли любима? Разкажи ни за нея и символиката ѝ.

Така е, но аз оставям на етнографите да говорят за това, аз съм малък лаик все още. Всеки регион има различна по красота везбена орнаментика, за това и всички са ми любими ❤️! Не мога да определя . Има около 100 вида бод в Българската везба и се надявам един ден да изпълнявам до съвършенство поне 20 от тях!

В процес на работа.
А клиентите интересуват ли се от символиката на шевицата, която избират да им изработиш или се спират на тази, която им харесва? Може ли шевицата да избере тях?

– Има клиенти, които ми се доверяват, но има клиенти, които държат шевицата да е от определен регион, но има региони от които има много оскъдна информация относно това, или облеклата там не съдържат везба по тях. Аз вярвам, че всяка една шевица, която съм пресъздала намира “своя си човек в правилният момент”! За мен изработването им ми носи огромна енергия, която аз умножавам в крайния резултат. Шия по 12 часа на ден, всеки ден ❤️.

Елбетица
Всичко ли може да бъде казано с шевица?

– Хммм, мисля че да. За мен всички тези пъстри шевици са символ на Здраве, Късмет, Любов и цялата положителна енергия, която може да се вложи в нещо толкова красиво, като българските шевици в носиите. 🇧🇬

Освен красива, сръчна ли е българката?

Българката е една от най-красивите и най-сръчните ☺️!!!

Мислиш ли, че този занаят се възражда. Има ли интерес към него?

– В последните години забелязвам голям интерес, но в голям процент това е от комерсиална гледна точка. Българинът има нужда да се върне към корените си и това е най-важно!

Наближава Баба Марта. Освен шевици, ти изработваш и мартенички. Разкажи ни малко повече – какви са тенденциите тази година, какво се търси, ти на какво наблягаш в твоите модели.

– Аз честно казано не следя какво и как се търси 😐! Изработвам модели, които на мен да ми харесат, защото трябва да се правят с мерак! През цялата година събирах снимки и модели на шевици от носии. Доволна съм, че тази година ще имам още повече и по-красиви мартенички с елементи от Българска шевица! Вдъхновението ми тази година са ръчно бродирани персонални гривни-мартеници с надпис и шевица, които шия допълнително на машина за да могат и да се перат .

Къде можем да те намерим?

– На този етап в страничката ми във ФБ SP Art – Работилничка, а ако има новини, то те ще бъдат оповестени там със сигурност ☺️.

Малко се притеснявам от отговора, ама… Геша ще се наяде ли някога?

Не мисля. Ходихме на разходка до Мадара.
– Георги,да взема ли сандвичи?
– Аааа, аз няма да ям! Ще седнем някъде след разходката да хапнем.
Направих три двойни сандвича! На другия ден сме на Мадара и след като качихме баира до крепоста горе …
-Георги искаш ли сандвич?
– Оооо, ДА! Много съм гладен! 🤣🤣🤣

Пожелай ни нещо, нарисувай ни или кажи нещо мъдро за финал.

Пожелавам на всички ни да сме много, много здрави, румени и засмени ☺️🍀🔆 ! Живей, Обичай и се Усмихвай 🔆

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *