Продължете към съдържанието

Карнобатска планина – от череша до зайчар

Това събитие e приключило.

Карнобатска планина – от череша до зайчар

55 лв.
 
 
Дата и час на събитиетоДата и час

Дата и час

2023-11-18 @ 06:30 до 2023-11-18 @ 21:00
 
 
ДестинацияМестоположение

Местоположение

 
КоординатитеКоординатите

Координати

https://maps.app.goo.gl/rkDtwmLg8mjy72Fy6
 
Средно преходи за деняСредно преходи на ден

Дневни преходи

18-20км.
 
 
Карнобатска планина – от череша до зайчар
 

Описание:

ЕДНОДНЕВНО КЛУБНО СЪБИТИЕ
Село Череша
Карнобатска планина
Хижа-рибарник „Бяла река“
Село Зайчар
Това събитие е подходящо за деца

За записвания:
0896644538 и 0886753996,
лично съобщение или e-mail: the.matskiss@gmail.com

Привет, Хаймани!
Есен е, листа падат, виното се избистря, киселото зеле за сарми се залага, и… на цялата тая прелест, не ни се стои вкъщи, защото „у нас вода извира“.
И не само това, ами този път помъкваме и децата. Дето се вика – то е с образователна цел, да не стоят по мобилните устройства. Не че ние сме хаймани! Абсурд!
Ако не сте забелязали – Мацкисс сме фенове на колаборациите, защото вярваме в няколко неща. Първо – местните си познават маршрута най-добре. Местата, на които местен може да те замъкне, в NASA не могат и да ги сънуват. Второ – колкото повече, толкова по-весело. Един нов познат или приятел никога не е излишен. И трето, но не и на последно място – супер готино е да създаваш приятели. Защото Земята е кръгла, не знаеш в кой момент до кого точно ще ти се наложи да опреш. За това е готино да се държиш добре с хората, които срещаш по пътя си. Както вече казахме – тя е кръгла. И се върти.
Предвид горното, този път отиваме на гости на ТД „Здравец“ – гр.Бургас. Харесали сме си един нетипичен и некомерсиален маршрут в околностите на община Руен, който ще си има всичко необходимо, за да превърнем една ноемврийска събота в емоция.
На 18.11.2023г. мятаме по една връхна дреха, дъждобран (средата на ноември е, все пак), връзваме удобните обувки и потегляме към село Череша, обл.Бургас.
Тръгваме в 6:30ч. от паркинга на Кауфланд до МОЛ Варна.
Селото е разположено в Източна Стара планина, в северните склонове на Карнобатска планина.Носи името си от годините, в които в околностите е имало над 150 декара саморасли череши. На това място сега има ниви, защото любопитна особеност е, че преди около 200 години жителите на Череша напуснали домовете си и преместили цялото село. Причината за това се оказала миризлива изворна вода, която извирала там. Старото село се намирало по течението на Бяла река. Изворът съществува и днес, а сега дори се смята, че е лековит.
През 70-те години на миналия век в селото е имало усилено строителство, а в местното училище се изучавали около 120 деца. Днес населението е около 850 души.
На центъра на селото ще се срещнем с нашият домакин Румен от ТД „Здравец“. От там ще тръгнем покрай реката, като през цялото време ще вървим през гора. Важно е да отбележим, че реката е широка между 2 и 3 метра, но е плитка. Ще ни се наложи да я пресечем около 6 пъти. Имайте го предвид, като избирате обувките. Няма мостчета, но пък ще имаме възможност да работим като екип – барабар с децата ще се справим, като минем по камъните. Няма да се налага да се преборваме с големи денивелации през целият ден, надморската височина на селото е около 200м.
Вървейки покрай реката по някое време ще стигнем до малък водопад, точно преди него леко изкачване, в рамките на 30 минути. И това е най-тежката част от маршрута за деня. След около 2,5-3 часа с почивките (това са около 8км.) стигаме до рибарника в м.Бяла река. Време е за обяд, а тук си имат съвсем прясна пъстърва и разни други кирийки за хапване и пийване. Ако не сте фен на кръчмите, мястото разполага и с беседки, на които съвсем спокойно може да се опъне софричка на бохчичка.
След хапването и пийването е време да продължим по пътя си. Продължаваме да вървим през гора, като започваме да се спускаме към Зайчар. Селото е живописно, разположено на едно от най-източните възвишения на Стара планина. След края на Руско-турската война 1877 – 1878 г., по Берлинския договор селото остава на територията на Източна Румелия. От 1885 г. – след Съединението, то се намира в България с името Гюдженлер. Преименувано е на Зайчар през 1934г.
Има много хубави гледки, пътя е 4 км за около 1 час. Навсякъде по пътя има чешми. В селото има заведение и магазинче, ако случайно някой е умрял от глад. От тук остава само да се върнем до село Череша, отново през гора, по макадамов път (около 7км.), където ще ни чака транспорта. За да ни прибере обратно във Варна. За да можем да тръгнем отново.
Общият преход за деня е 18-20км.

Цена: 55 лв. – включва транспорт с автобус, медицинска и туристическа застраховка, местен водач
Цената не включва: Храна и разходи от личен характер.

За записвания:
0896644538 и 0886753996,
лично съобщение или e-mail: the.matskiss@gmail.com
Записване: До 13.11.2023г.

 
 
 
Записванията за това събитие приключиха.
 

Крайна дата за регистрация

2023-11-13