Продължете към съдържанието

От Копривщица до старосел – в сърцето на средна гора

От Копривщица до старосел – в сърцето на средна гора

235 лв.
 

Привет, Хаймани!
Стягайте багажа за три дни и да потегляме! Очаква ни един прекрасен маршрут между Копривщица и Старосел - сърцето на Средна гора.

 
Дата и час на събитиетоДата и час

Дата и час

2024-05-24 @ 00:00 до 2024-05-26 @ 21:30
 
Брой нощувкиНощувки

Нощувки

2
 
ДестинацияМестоположение

Местоположение

 
КоординатитеКоординатите

Координати

https://maps.app.goo.gl/6qjhjdqhaMA5FEsJA
 
Средно преходи за деняСредно преходи на ден

Дневни преходи

15км.
 
 
От Копривщица до старосел – в сърцето на средна гора
 

Описание:

ТРИДНЕВНО КЛУБНО СЪБИТИЕ

Копривщица
икона на връх Връх Богдан
Хижа Средногорец
икона на връх Връх Алексица
икона на връх Връх Фенера
икона на връх Връх Кози грамади
Хижа Фенера
Тракийска резиденция
Тракийски култов комплекс – Старосел

За записвания:
0896644538 и 0886753996,
лично съобщение или e-mail: the.matskiss@gmail.com

Привет, Хаймани!
Отиваме на манифестация за празника на Светите братя Кирил и Методий, само дето няма да сме в центъра на града, ами в Същинска средна гора. Стягайте багажа за три дни, потегляме!
Средна гора е средновисока планина и е разположена в централната част на България, между Задбалканските котловини на север и Горнотракийската низина на юг. На запад достига до течението на р.Искър, а на изток до р.Тунджа, в близост до град Ямбол. Планината е дълга около 285км, като в най-широката си част е около 50 километра. Големи участъци от планината са заети от хубави дъбови и букови гори и обширни ливади и пасища. Идеалното място за манифестация, а?
Естествено, всяко едно готино пътуване започва с една малка крачка. В нашият случай, това ще е крачката, която ще направим точно в полунощ на 24.05.2024г., за да потеглим с автобуса в посока Копривщица. Хубавото на нощните преходи е, че по-големите непукисти могат да поспят. Тези с по-лекия сън минават на предните седалки и автоматично биват повишени в „навигатор“ с вмененото задължение да правят моабет на шофьора.

24.05.2024г.

Съмна! Що-годе понаспани (без навигаторите, щото те пяха и подаваха вода и солети) се озоваваме в Копривщица. Естествено, ще ударим по едно кафе за събуждане, преди да хванем Балкана.
Със своите 1604 метра, връх Богдан в Средна гора е последният от топ 10-те планински първенци в България и носи името на легендарния хайдутин – Богдан войвода. Повече от половината от маршрута до върха е почти равен черен път. Преминаваме покрай огради, зад които пасат стада, стопански постройки, срещат се и овчарски кучета . Добре е да се запасим с повече вода, тук тя е дефицит.
Останалата част от маршрута е старата букова гора, с вековни дървета, която е обявена за резерват. Самият връх Богдан представлява малка поляна насред гората, между дърветата с каменна пирамида, обозначаваща най-високата точка на десетата по височина планина в България. От върха гледка няма, но хубава панорама се разкрива малко преди да излезем на поляната преди хижа Богдан. Ние продължаваме към хижа Средногорец. През останалата част от прехода ще се движим по билните пътеки на същинска Средна гора и ще се радваме на красиви панорами – на север се пада масивът на Стара планина.
Хижа Средногорец се намира под вр.Малък Богдан /1517м./. Представлява масивна триетажна сграда, има си кръчма, общи санитарни възли и интернет връзка. За днес толкова. Храна, няколко питиета, смях, сладки приказки, баня, сън. Утре е нов ден! И предстоят толкова хубави моменти!
Общият ни преход за деня е около 15км, с които ще се справим за около 8 часа. Денивелацията е +770м.∕-300м. Изобщо не е страшно!

25.05.2024г.

Чай, кафе, закуска! Хайде, мятаме раниците на гръб! Тръгваме, посока хижа Фенера. Но (естествено, че има НО) първо ще минем през някои места.
Първата спирка за деня е връх Алексица. Светилището е открито през лятото на 2013 г. при обход в билната част на Същинска средна гора от археологически екип ръководен от българския археолог доц. д-р Иван Христов. Култовото място е поредното скално светилище използвано от древните траки и маркира западната периферия на големия високопланински култов комплекс с център връх Кози грамади. Връх Алексица е сред планинските върхове на Средна гора, които ясно се очертават и дават възможност за наблюдение от десетки километри.
От там продължаваме до хижа Фенера, разположена на източният склон на едноименния връх /1480м.н.в./. Гледката от тук е… Просто трябва да я видите! Като на длан се открива Розовата долина в цялата си прелест, билото на Средна гора и Стара планина. Банята е вътрешна, стаите са чисти и реновирани. Прекрасно място, наистина! Оставяме раниците тук, пием по кафе, добре де, бира за някои! И ще се върнем назад за да се изкачим до върховете Фенера и Кози грамади.
На връх Кози грамади ще видим тракийско и средновековно селище със светилище, раннохристиянски храм, крепостни стени и останки от дворец. От тук се вижда цялото тракийско поле, почти всички градчета от Тракия – Първомай, Раковски, Пловдив, Асеновград, Хисаря, Съединение, Пазарджик. А от връх Фенера – панорамата е към Родопите, Рила и Пирин. За днес толкова – връщаме се в хижата за перфектния завършек на вечерта – студена бира на фона на Розовата долина. Общият преход за деня е около 7 часа или иначе казано – 12км. с +570м.∕-760м. денивелация.

26.05.2024г.

Колкото и да е хубаво тук, време е да си ходим! Закусваме, обещаваме си да се върнем и започваме да слизаме към Старосел. Този тур ще завърши с Тракийският култов комплекс край село Старосел – археологическа сензация със световна слава. Това е най-големият царски комплекс с мавзолей открит досега. Да попаднете в древна тракийска гробница е адреналиново изживяване, което не бива да изпускате – особено ако става дума за най-величествения тракийски храм на Четиньова могила. Така, че вървим натам! Малко след като тръгнем от хижа Фенера, ще се озовем насред останките на тракийска резиденция, след което продължаваме плавно слизане до Старосел. Общо километрите за деня са около 10км., за около 4 часа, само отрицателна денивелация -800м.
Разглеждаме комплекса, качваме се в автобуса и се прибираме във Варна. За да моежем да тръгнем отново…
Ако всичко е наред, във Варна ще сме около 21.30ч.

Важно: Нищо не е на всяка цена и при лошо време си запазваме правото на логистично-козметични промени. Носете си достатъчно вода, няма по маршрута. Дъждобран задължително.

Цена: 235 лв., включва транспорт с автобус, две нощувки, две закуски, медицинска и туристическа застраховка.
Цената не включва: Разходи от личен характер, храна извън посочената и входни такси в туристическите обекти.

За записвания:
0896644538 и 0886753996,
лично съобщение или e-mail: the.matskiss@gmail.com
Записване: До 17.05.2024г.

 
 
 

    Форма за записване

    След като попълните формата, ние ще се свържем с Вас. Благодарим Ви!


     

    Крайна дата за регистрация

    2024-05-17