Продължете към съдържанието

Там, където цъфти урумово лале

Това събитие e приключило.

Там, където цъфти урумово лале

52 лв.
 

Поемаме в посока към резерват „Патлейна” и след няколко минути се отклоняваме вляво по склона на Драгоевска планина. След около час стигаме до „Голяма меча дупка” – пропастна пещера с размери на отвора 3 на 5,50 м., дълбочина над 10м. През пролетта тук може да се види находището на жълто Урумово лале. Тръгваме, нали? Очаквайте подробности...

 
Дата и час на събитиетоДата и час

Дата и час

2024-04-21 @ 07:00 до 2024-04-21 @ 20:00
 
 
ДестинацияМестоположение

Местоположение

 
КоординатитеКоординатите

Координати

https://maps.app.goo.gl/yqAX91gvhBX3qc3w5
 
Средно преходи за деняСредно преходи на ден

Дневни преходи

15км.
 
 
Там, където цъфти урумово лале
 

Описание:

ЕДНОДНЕВНО КЛУБНО СЪБИТИЕ

Резерват „Патлейна“
Урумово лале
Пещерите „Малка и голяма меча дупка“
връх Сланник
Това събитие е подходящо за деца

За записвания:
0896644538 и 0886753996,
лично съобщение или e-mail: the.matskiss@gmail.com

Пролет е, мили Хаймани!
Птичките пеят, тревата расте,
Хайде да търсим урумово лале!
Ами, отиваме, защото нито акъл, ни образование ни спират.

Мятаме по една малка раница на гръб, зареждаме я с вода и храна за ден и се събираме на 21.04.2024г. в 7:00ч. Място е добре познатият паркинг на магазин „Кауфланд“ до МОЛ – Варна.

Отправяме се към Велики Преслав, където ще ни посрещнат приятелите ни от ТД „Патлейна“.

Основната идея на днешният ден е да открием находище на урумово лале – наречен на името на българския ботаник Иван Урумов. Урумовото лале е български ендемит, защитен от Закона за биологичното разнообразие и включен в Червената книга на Република България. Заплахи за вида представляват безразборното късане на цветовете, изкореняването на луковиците и унищожаването на местностите, в които вирее. В този ред на мисли – само снимаме!
Тръгваме от паркинга на ресторант Омуртагов мост и преминаваме по моста над река Камчия, посока към резерват „Патлейна”.

След няколко минути се отклоняваме по склона на Драгоевска планина, преди билото, ще спрем до пещера „Малката меча дупка” за кратка почивка. Панорамата към съседните върхове е внушителна.

След около час стигаме и до „Голямата меча дупка” – пропастна пещера с размери на отвора 3 на 5,50 м., дълбочина над 10 м., дължина 60 м. Пещерата не е облагородена и е недостъпна за наблюдение. Точно тук се надяваме да видим едно от находищата на жълто Урумово лале. Ако ли не – продължаваме с изкачването на връх Сланник – огледен връх с много хубава панорама към язовир Тича, Върбишки дял на Стара планина и Преславска планина.

Тук ще отделим време за хапване и повече снимки, защото на това място също се среща жълтото урумово лале и диви орхидеи. След върха се връщаме по част от маршрута и отиваме до манастир Патлейна, от където се открива изглед към едноименната хижа.

Намира се на 360м. наморска височина сред широколистна гора и пред нея се разкрива прекрасна гледка. Построена е от 1963 до 1965 година с доброволен труд на много туристи и граждани. От 2011г. е собственост на община Велики Преслав, но към настоящият момент не се стопанисва. От манастира слизаме по стъпалата до останките на манастир „Свети Пантелеймон” – важно книжовно средище на Първото Българско царство. Там е намерена иконата на св. Теодор Стратилат, изработена от рисувана керамика. Паркингът е отправна точка и към връх Карабурун (на който се намира телевизионната кула), връх Сланник, хижа Тича.
Това е един от най-красивите маршрути в тази планина, съчетаващ природни дадености с исторически забележителности.

Важно: Нищо не е на всяка цена и при лошо време си запазваме правото на логистично-козметични промени. Носете си достатъчно вода, няма по маршрута.
Още по-важно: Можем много работи, но не можем на 100% да гарантираме цъфнали урумови лалета. За сметка на това обещаваме, че ще е много ЗЗЗ – зелено, забавно и си заслужава.

Цена: 52 лв., включва транспорт с автобус, медицинска и туристическа застраховка.
Цената не включва: Разходи от личен характер

За записвания:
0896644538 и 0886753996,
лично съобщение или e-mail: the.matskiss@gmail.com
Записване: До 17.04.2024г.

 
 
 
Записванията за това събитие приключиха.
 

Крайна дата за регистрация

2024-04-17