Продължете към съдържанието

Черни връх с децата

Черни връх с децата

 

Привет, Хаймани!
Ей го – дойде това вълшебно време от годината, в което изземваме телефоните на децата и ги помъкваме на някой връх да им създаваме спомени, за които да разказват. Тази година сме го измислили много готино, така че – четете внимателно, няма да повтаряме. И стягайте багажа!

 
Дата и час на събитиетоДата и час

Дата и час

2024-08-09 @ 21:30 до 2024-08-11 @ 22:00
 
Брой нощувкиНощувки

Нощувки

1
 
ДестинацияМестоположение

Местоположение

 
КоординатитеКоординатите

Координати

https://maps.app.goo.gl/EVNgCKGCktU2MxQe6
 
Средно преходи за деняСредно преходи на ден

Дневни преходи

10-15 км.
 
 
Черни връх с децата
 

Описание:

ДВУДНЕВНО КЛУБНО СЪБИТИЕ
Витоша
Боянски водопад
Хижа Момина скала
Хижа Алеко
Черни връх
Заслон Бай Кръстьо
Драгалевски манастир
И специалното участие на БДЖ

За записвания:
0896644538 и 0886753996, лично съобщение или   e-mail: the.matskiss@gmail.com
Записване: До 02.08.2024г.

Привет, Хаймани!
Ей го – дойде това вълшебно време от годината, в което изземваме телефоните на децата и ги помъкваме на някой връх да им създаваме спомени, за които да разказват. Тази година сме го измислили много готино, така че – четете внимателно, няма да повтаряме.

Обичаме да сме с децата, защото всеки път се получава много весело. Но! Това не значи, че ако нямате налични не сте добре дошли. Този преход е за всички, които по една или друга причина се колебаят дали биха се справили. Естествено, че ще! Елате да го проверим!
Този преход е и за всички, които търсят готини дестинация и компания за уикенда. Ето какво ще ни се случи:

Този път сме си избрали да пътуваме с нощния влак – за децата ще е приключение, за нас, както гласи лозунга на БДЖМ: „Пътуването с тях е пестене на време и удоволствие“.
Срещаме се на 09.08. в 21:30ч. на ЖП Гара Варна – купуваме билети и запяваме шлагера „Черен влак се композира“. Товарим храна, багаж и деца, и ако Вселената е наша страна – барем ще тръгнем без закъснение! Влакът е директен, ще пътуваме през цялата нощ, за да можем рано сутринта да се озовем в София. По-големите непукисти могат евентуално да поспят, другите ще се придържат към максимата „сън спомени не прави“.

В ранното утро на 10.08., намираме по една завъртяна и гореща софийска баница с айрян на гарата, закусваме и се отправяме към транспорта. Автобусът ще ни закара до кв.Бояна в полите на Витоша, откъдето хващаме гората.
Първата ни спирка за деня е Боянският водопад – сгушен сред изключително красива гора от него се открива красива панорамна гледка към град София. Височината на му не е особено голяма – около 25 метра, но той е най-високият на територията на Витоша. Обръщаме внимание на удобни, планинарски обувки!

След водопадът продължаваме към хижа Момина скала, където ще е време за обяд. Естествено, че ще спираме често и темпото ще е съобразено. Остава последната част от маршрута за деня, която ще ни отведе до хижа Алеко за вечеря и сън.
Общият преход за деня е около 11км. с близо километър денивелация. Ще се озовем на Алеко около 7 часа след старта на това приключение. В хижата има ресторант с много повече от необходимото.

Почти сигурно е, че децата ще мрънкат. Абсолютно сигурно е, че ще се справят.

С децата на връх Ботев, 2023г. Винаги се справят!

Ще ги оставим да побеснеят на хижата, а после…
„време е за сън, време е за сън!“.
Добро утро от Витоша на 11.08! Време е да закусим и да се отправим към Черни връх! Ще оставим основният багаж в хижата. Черни връх (2290 м. н.в.) е най-високият във Витоша и на четвърто място сред първенците на българските планини – след върховете Мусала, Вихрен и Ботев. Ако успеем да хванем ясно време се откриват гледки към Рила, Верила, Плана, Средна гора, Стара планина, Люлин, Голо бърдо и цялото Краище. Снимаме се, подпечатваме книжките, пием по един чай и слизаме обратно към хижата.
Взимаме багажа и се спускаме към заслона на Бай Кръстьо за кратка почивка и обяд.
Транспортът ще ни очаква на паркинга на Драгалевския манастир и ще ни свали до София, откъдето ще хванем автобус за Варна. Километрите за деня са близо 12, положителната денивелация е 480м., като това е основно изкачването до Черни връх, отрицателната при слизане е 1200м. Времето за изминаване е около 8 часа.

Цена: 100лв. – дете до 14 години, 120лв. – възрастен. Включва медицинска и туристическа застраховка, нощувка, закуска, трансфери с автобус до и от Витоша.
Цената не включва: Транспорт до София и обратно, храна и разходи от личен характер.

Забележка: Влакът на 09.08, за който трябва да си купите билети за София е от 21.55, през Горна Оряховица, а автобусът за 11.08 е на Биомет от 16 часа

 
 
 

    Форма за записване

    След като попълните формата, ние ще се свържем с Вас. Благодарим Ви!


     

    Крайна дата за регистрация

    2024-08-02